ساخت مدار رله حالت جامد یا SSR
این سری آموزش های مدارالکترونیکی (ساخت مدار رله حالت جامد یا SSR) که به جرات می توان آنها را کامل ترین آموزش های موجود دانست با صرف هزینه زیاد و با کیفیت و جزئیات بالا توسط جناب آقای پوریا تومانی تهیه شده است و به صورت رایگان در اختیار عموم قرار گرفته است.
رله حالت جامد یا SSR چیست؟
عملکرد SSR شبیه رله های الکترومکانیکی می باشد. با این تفاوت که در این المان هیچ قسمت متحرکی وجود نداشته. و نسبت به آن دارای ابعاد کوچکتری می باشد. عدم قسمت متحرک در SSR موجب افزایش عمر قطعه شده. و در مداراتی که تعداد دفعات کلید زدن زیاد میباشد کاربرد دارد.
چنانچه بخواهیم در بارهای DC از SSR استفاده کنیم در ساختمان داخلی از ماسفت هایی به صورت موازی با یکدیگر استفاده می شود تا میزان جریان قابل تحمل SSR نیز افزایش یابد .
سه پارامتری که برای انتخاب یک SSR باید لحاظ گردد، که به آنها اشاره می شود:
- محدوده و نوع ولتاژ کنترلی جهت قطع و وصل SSR. که دو حالت DC control input و AC control input می باشد.
- ولتاژی که به دو سر خروجی وصل می گردد (به دو سر سوئیچ). که این ولتاژ نیز دو حالت DC یا AC می باشد.
- حداکثر جریان قابل عبور از سوئیچ الکترونیکی در خروجی.
حال میخواهیم ساخت مدار ssr را طراحی کنیم و pcb مدار را میزنیم و به مرحله عملی میبریم.
وسایل مورد نیاز:
طبق شکل زیر مدرا روبه رورا ببندید .
شرح مدار داخلی رله جامد:
با اتصال صحیح ولتاژ به ورودی رله دیود LED( D1 ( روشن می شود. اگر ولتاژ ورودی با پلاریته معکوس وصل شود، دیود D2 مانع آسیب رسیدن به اپتوکوپلر در اثر ولتاژ معکوس می شود. مقاومت R2 و دیود زنر D3 مدار تثبیت کننده ولتاژ است. این مدار ولتاژ ورودی 5 الی 12 ولت را به ولتاژ ثابت 3/ 3 ولت تبدیل می کند.
درصورتی که به ورودی اپتوکوپلر ولتاژی حدود 2/ 1 ولت با جریان بیشتر از 5 میلی آمپر وصل شود باعث هدایت دیاک داخلی اپتوکوپلر در پایه های خروجی ) 4 و 6( اپتوکوپلر می شود. با هدایت دیاک داخل اپتوکوپلر. ولتاژ پایه MT2 ترایاک از طریق مقاومت های R4 و R5 به گیت G ترایاک شکل 66 7 نقشه شماتیک رله جامد شکل 67 7 چند نمونه اپتو کوپلر می رسد و آن را روشن می کند . مقاومت R6 برای جلوگیری از روشن شدن خود به خود ترایاک است.
خازن پلی استر C1 نیز برای از بین بردن و جلوگیری از تأثیر نویز بر روی گیت ترایاک به کار رفته است. ترایاک به عنوان قطعه کلید زنی اصلی بوده و مانند یک کلید، ترمینال های خروجی را به هم وصل می کند. می توان به جای MOC3021 از اپتوکوپلرهای MOC3022 یا MOC3023 نیز استفاده کرد.
pcb مدارکلید جامد:
برای خرید و دانلود مدار کلیک کنید
جهت باز کردن فایل از چه برنامه ای استفاده کنیم؟
سلام فایل طراحی برد با نرم افزار آلتیوم دیزاینر ایجاد شده است.
با درود. در مورد ساخت رله حالت جامد ، هیچگونه مشخصاتی برای جریان مصرفی( آمپر) اراعه نشده است.
برای یک مصرف کننده 50 آمپری چه نوع آپتو کوپلر- مقاومت – ترایاک – خازن – و خازن زنر – باید استفاده شود.
ممنون . م.ح
با توجه به جریان کشی این مدار، به نظرم ترایاک با توان بیشتر استفاده کنید کفایت میکند و نیازی نیست مابقی قطعات تغییر کنند.
نمونه مدار گفته شده در آموزش با ترایاک 5 وات طراحی شده است؛ به لیست قطعات توجه کنید و از طریق دیتاشیت جزئیات هر قطعه را مطالعه کنید.